Eczeem

Eczeem kan je leven erg belemmeren. Welke tips zijn er om er op een natuurlijke wijze vanaf te komen?

Eczeem

Darmen

De gezondheid van de huid begint in de darmen. Volgens de Chinese geneeskunde hoort de huid bij het orgaan de longen en deze horen samen met de darmen tot het Metaal element. Ook in de Westerse geneeskunde zijn ze steeds meer bewust van het effect van gezonde darmen. Laat bij een Orthomoleculair therapeut of Darmtherapeut testen of er voedingsmiddelen zijn waar je gevoelig voor bent. Door deze uit je dieet te schrappen kan je hele systeem tot rust komen en herstellen.

Tarwe en broodproducten zijn vaak een boosdoener. Dit komt omdat tarwe de darmwand kan beschadigen. Eet bijvoorbeeld voor de lunch minder brood en meer soep en restjes avondmaaltijd van de vorige dag. En kies voor Spelt brood. Dit bevat ook tarwe, maar is van een ander eiwit gemaakt waardoor het vaak beter te verteren is. Suiker en gefrituurd eten kun je ook beter mijden.

Gefermenteerde voeding is goed voor de darmflora denk hierbij aan:

 • (rauwe) zuurkool
 • kefir
 • kombucha
 • kimchi
 • yoghurt
 • Appelazijn

Bij Ekoplaza of bij een andere natuurwinkel zijn deze producten verkrijgbaar. In het najaar kun je daar verse, rauwe zuurkool kopen. Dat is heerlijk om met een scheutje olijfolie op een zuurdesem Spelt boterham te eten. Bij yoghurt is het wel belangrijk dat je deze niet direct uit de koelkast opeet. Dan is de yoghurt te koud en dat is niet goed voor je spijsvertering. Het beste kun je de yoghurt een half uur voordat je deze gaat eten uit de koelkast halen. Daarnaast is volle yoghurt beter dan magere yoghurt. De vetten zijn juist belangrijk voor de huid. Heb je last van nat eczeem? Dan kun je beter geen yoghurt eten maar juist 3 keer per dag warme maaltijden.

Gefermenteerde voeding is natuurlijke probiotica voor de darmen. Probiotica zijn bacteriën die levend de darmen bereiken en goed zijn voor de darmflora. Je kan ook probiotica als supplement gebruiken. Bacteriestammen die specifiek werken bij eczeem zijn: B. lactis, B.breve, L.rhamnosus, L.plantarum, L.paracasei en L.acidophilus. Bij een goede drogist kun je hierover advies vragen.

Kies voor voldoende vetten in je voeding. Gezonde vetten zorgen voor een soepele en zachte huid. Kies voor:

 • Roomboter
 • Olijfolie
 • Avocado
 • Zalm
 • Makreel

Auteurs van kookboeken die met bovenstaande tips werken zijn:

 • Vivian Reijs
 • Rens Kroes
 • Sanne Knijn

Vivian Reijs is fijn omdat ze veel informatie geeft over wat voeding precies met je lichaam doet en daarnaast makkelijke recepten heeft. Rens Kroes heeft mooie boeken waar veel recepten met plantaardige voeding in staan. Sanne Knijn van Vitaal van Start geeft tips specifiek voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap en bij zwangerschapswens, zodat je krachtig zwanger kunt worden en zijn.

Hygiëne

Bij bijna alle mensen die last hebben van eczeem heeft de Staphylococcus aureus (S. aureus) bacterie op de huid de overhand. Hoe meer S. aureus, hoe meer last van eczeem.

Een fijne crème die je kunt gebruiken is die van Gladskin. Gladskin met Staphefekt™ is ’s werelds eerste en enige enzym dat alleen S. aureus doodt, en de goede bacteriën – die nodig zijn voor een gezonde huid – met rust laat.

Het is ook belangrijk om je handen niet te vaak te wassen en als je zeep gebruikt een PH-neutrale zeep te gebruiken, zoals bijvoorbeeld die van Seepje.

Verschoon daarnaast regelmatig je handdoeken.

Gebruik voor schoonmaakwerk katoenen handschoenen die je onder de rubberen handschoenen draagt. Draag de handschoenen niet langer als 20 minuten achter elkaar.

Smeer je huid regelmatig in met een natuurlijke vette creme zoals Grahams of gebruik kokosolie. Kokosolie heeft de eigenschap om slechte bacteriën te doden, het is een soort natuurlijk antibioticum waardoor het ideaal is om te gebruiken bij huidklachten.

Acupunctuur

In de herfst en met vochtig weer kan eczeem verergeren. Dit komt omdat in de herfst de meridianen van de longen en de dikke darm actiever zijn. Een acupuncturist kan deze meridianen in balans brengen waardoor je het volgende seizoen minder last hebt. Een hele goede methode die bij eczeem op de handen ingezet kan worden is bijvoorbeeld het branden van directe moxa (Bijvoetskruid) op de acupunctuurpunten Dikke darm-4 en Dikke darm-10. Vooral dit laatste punt werkt op het stimuleren van het immuunsysteem. Moxa is een kruid wat verwarmend werkt en de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert. Het geeft infrarood licht af waardoor het diep in de weefsels komt. De huid vindt dit vaak erg fijn en meestal zie je de volgende dag al resultaat!

Het kan ook zijn dat het eczeem verergert door Hooikoorts. Dan heeft de onderliggende oorzaak vaak te maken met een overactief immuunsysteem door een verminderde werking van de longen en de nieren. Een acupuncturist kan deze twee organen versterken waardoor het probleem bij de bron wordt aangepakt.

Kalme geest

Eczeem kan verergeren door emoties of stress. Verdriet, woede of andere onverwerkte emoties hebben hun weerslag op je systeem en ook dus op je huid. Louise Hay heeft een boek geschreven waarbij ze fysieke klachten koppelt aan mentale gedachtenpatronen. Elke negatieve gedachte geeft een fysieke klacht. Met een positieve affirmatie kun je de klacht helen.

De negatieve gedachte bij eczeem is: Adembenemende strijd. Geestelijke uitbarstingen.

De positieve gedachte die je hiervoor kunt vervangen is:

Harmonie, vrede, liefde en vreugde omringen mij en zijn in mij. Ik ben veilig en beschermd.

Schrijf deze positieve affirmatie op een briefje en hang deze op een plek waar je vaak langsloopt. Zo komt de boodschap onbewust binnen. Nog beter is het om de affirmatie elke dag hardop te zeggen voor de spiegel met je hand zachtjes op je keel. Zodat je ook ziet en voelt wat je zegt.

Probeer door te mediteren of in een dagboek te schrijven er achter te komen waarom je stress of emoties ervaart. Of waarom je vlucht in niet wenselijk gedrag zoals slechte voeding tot je nemen, te veel kopen of surfen op sociale media. Zoek hulp bij een therapeut om hiermee aan de slag te gaan zodat je weer goed voor jezelf gaat zorgen.

Edelstenen

De groene aventurijn is een fijne edelsteen om te dragen bij huidklachten zoals eczeem. Hij werkt op het 4e chakra: het hartchakra.

Kinderen

Bij baby’s en kinderen met eczeem werkt Japanse Kinderacupunctuur (Shonishin) heel goed. Zie voor meer informatie hierover mijn website: acupunctuurpraktijk-de-edelsteen.nl/shonishin.

En lees het volgende blog over eczeem bij kinderen waarin ik vertel hoe ik mijn zoontje met eczeem heb geholpen.

 

Bronnen

 1. Straalen, Maaike van (2015), Lezingen over gezonde voeding.
 2. Van der Ham, Ineke (2019), Dermatologie voor acupuncturisten, Academie Qing Bai.
 3. Reijs, Vivian (2018), Herstel je hormonen in 10 stappen, Kosmos: Utrecht/Antwerpen.
 4. Kroes, Rens (2017), Powerfood: voor een happy & healthy lifestyle, Spectrum: Houten/Antwerpen.
 5. Knijn, Sanne (2021), Vitaal Van Start: een veilige totaalaanpak voor gezonde baby’s en een gelukkige zwangerschap, Vitaal Van Start.
 6. Gladskin.nl, binnengehaald op 11 februari 2022.
 7. Grahams.nl, binnengehaald op 10 februari 2022.
 8. Waterval, Jeanette (2018), Shonishin: Japanse kinderacupunctuur, Instituut voor Complementaire Zorg Opleidingen (ICZO).
 9. Hay, Louise L. (2010), Je kunt je leven helen, Hay House, Inc: CA USA.
 10. edelstenenenmineralen.nl, groene aventurijn, binnengehaald op 11 februari 2022.

Disclaimer

Dit artikel dient als hulp bij het bewust worden van het eigen welzijn. Het is niet bruikbaar als vervanging van een eventuele medische behandeling. Neem altijd contact op met je huisarts als je klachten ervaart. Deze tekst is niet bedoeld als diagnose en/of het genezen, behandelen of voorkomen van ziektes en kwalen. Het gebruik van deze tekst is geheel op eigen risico. De auteur geeft geen garanties voor de juistheid of toepasselijkheid van de inhoud van deze tekst. Ook is de auteur niet aansprakelijk voor eventuele nadelige gevolgen die door het gebruik van dit artikel zijn ontstaan. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze tekst mag worden verveelvoudigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.