Goede voeding tijdens de zwangerschap

 

zwangerschap en gezonde voeding

 

Voedingsdeskundige Sanne Knijn van Vitaal van Start vertelt over voeding en supplementen tijdens de zwangerschap. Waar moet je op letten en waar kun je goede informatie hierover vinden?

 

1. Hoe kwam je op het idee om voedingsdeskundige te worden?

Voeding heeft eigenlijk altijd al mijn interesse gehad. Bij mijn ouders thuis stond gezonde voeding en de kracht ervan al centraal. Ik merkte dat ik, op een latere leeftijd, vele anderen om mij heen van nature inspireerde om ook gezonder te eten. Velen van hen zeiden al dat ik er mijn beroep van moest gaan maken. Dit voelde ik toen nog niet zo, ik werkte toen als afdelingsmanager in een hotel en haalde daar toen voldoening uit.

Toch heb ik mij tijdens mijn eerste zwangerschap laten omscholen tot voedingsdeskundige, omdat ik zag dat de nationale richtlijnen rondom voeding tijdens de zwangerschap niet kloppen. Sterker nog: ze kunnen juist zwangerschapskwalen, miskramen en schade veroorzaken. Dit moest anders, dacht ik! Zeker ook toen ik mezelf binnen 1 week van een heftige bekkeninstabiliteit heb genezen, was ik vastbesloten om de gezondheidszorg binnen NL en nu ook BE te verbeteren én stellen met een kinderwens en zwangere vrouwen op een gezonde en veilige manier te helpen.

2. Wie wil je graag bereiken?

Stellen met een kinderwens en zwangere vrouwen zijn momenteel de belangrijkste doelgroep. Zij zijn ook degene die ik wil bereiken. Ze vinden mij via mijn website www.vitaalvanstart.com waarop ook het boek Vitaal van Start – Zwanger en Het Zwanger Voedingsplan te vinden zijn. Daarnaast is een andere belangrijke doelgroep de verloskundige. Uiteindelijk zijn zij degene die alle zwangere vrouwen in NL en BE spreken. Er zijn al vele samenwerkingen aangegaan, waardoor de geboortezorg steeds meer preventief en holistisch wordt ingericht.

In het 2e halfjaar van 2022 komt het 2e boek van Vitaal Van Start uit. Mogelijk wordt dit een luisterboek, afhankelijk van waar de behoefte van de jonge moeder ligt. Hiermee boren we een nieuwe doelgroep aan, namelijk: de pas bevallen vrouw en jonge moeder.

3. Waar moet je allemaal op letten qua voeding tijdens de zwangerschap?

Voeding moet voedend zijn en niet verstorend werken. In onze huidige maatschappij is 80 % van de voeding uit de supermarkt ongezond. Dat is niet goed voor jou en je baby. Goede voeding ondersteunt de darmflora en de bloedsuikerspiegel, waardoor je hormonen in balans kunnen komen en je cellen optimaal gevoed worden. Alleen op die manier krijg je grip op je vruchtbaarheid en zwangerschap en zorg je voor een gezonde ontwikkeling van je kindje. Met alleen voeding kom je er echter niet. Het is ook belangrijk om aan te vullen met supplementen, maar laat je hierover altijd adviseren. Er is veel troep op de markt dat juist verstorend werkt.

Eet geen geraffineerde suiker, weinig zuivel-die ten minste gefermenteerd is-, en zo weinig mogelijk gluten.

Je kan tijdens de zwangerschap last hebben van cravings. Het is interessant om te kijken waar deze vandaan komen. Als je bijvoorbeeld veel trek hebt in chocolade kan het zo zijn dat je een magnesium tekort hebt. Of je hebt bijvoorbeeld overmatig trek in zoet eten, dat kan een tekort aan chroom zijn. De taal van je lichaam begrijpen en een gezond eetpatroon kan dit oplossen.

4. Welke supplementen zijn belangrijk?

Een goede basis is altijd een multivitamine. Daarnaast is het supplement folaat essentieel tijdens de zwangerschap. Folaat is een betere opneembare vorm van foliumzuur. Dit supplement moet wel in combinatie met vitamine B6 en B12 (in de actieve vormen) worden ingenomen om goed werkzaam te zijn. Bekijk voor meer informatie het volgende artikel op de website van Vitaal Van Start:

https://vitaalvanstart.com/foliumzuur-zwanger-worden/

Daarnaast kunnen zwangere vrouwen extra vit. C, extra magnesium en extra vitamine D gebruiken. Een omega 3 vetzuur in de vorm van zuivere visolie, krillolie of algenolie is ook aan te raden. Daarnaast kun je aan de hand van ongemakken en je voedingspatroon achterhalen wat je nog meer nodig hebt. Wil je meer advies neem dan contact met mij op via vitaalvanstart.com.

5. Welke merken raad je hiervan aan?

Het is belangrijk om te kiezen voor pure supplementen met goed opneembare stoffen. Er bestaat ook veel troep, dus koop niet de goedkoopste of bekendste (hier gaat hun budget namelijk vooral in marketing zitten en niet in de kwaliteit van hun supplementen), of bij een standaard drogist. Enkele goede merken zijn: Nutribites, Vitakruid, Vitortho, Vitalize, Vitals en Bonussan. En ik raad je aan om je altijd te laten adviseren.

gezonde voeding tijdens de zwangerschap

6. Welke klachten zijn met voeding en supplementen op te lossen?

Alle klachten zijn op te lossen met voeding en supplementen. Het is alleen soms niet zo zwart wit en soms vraagt het ook om veel inzet en geduld. Helaas is de maatschappij hier niet op ingericht en daarom is het voor de zwangere vrouw soms lastig vol te houden. Vaak ligt het overigens niet alleen aan de voedingsstoffen die je wel of niet binnenkrijgt, maar ligt het aan een verstoring in de opname ervan. Daarom is het zo belangrijk om de darmslijmvliezen, de darmflora en de bloedsuikerspiegel te verbeteren met voeding en de juiste suppletie en daarnaast tekorten aan te vullen.

Voeding kun je inzetten voor het genezen van bekkeninstabiliteit, HG, zwangerschapsmisselijkheid, zwangerschapsbraken, jeuk, onvruchtbaarheid, cravings, depressies, onrust en een slechte stoelgang. Maar je kan het zo gek niet verzinnen, als je namelijk de oorzaak kent van de zwangerschapsklacht, kun je er gericht mee aan de slag en als je lijf dit goed oppakt kun je genezen van allerlei kwalen (dit geldt ook voor buiten de zwangerschap om).

7. Klopt het dat je werkt aan een online-programma specifiek voor tijdens de zwangerschap?

Ja, dat klopt! Samen Jelena Kuiper van acupunctuurpraktijk De Edelsteen heb ik dit idee opgezet. Voeding en acupressuur samen zijn een hele krachtige combinatie voor een gezonde zwangerschap en prettige bevalling. We hopen hier nog yoga en meditatie aan toe te kunnen voegen. Wauw, samen met voeding geeft dit op lichamelijk en geestelijk gebied zoveel kracht en grip aan de zwangere vrouw.

Het programma is onderverdeeld in drie modules waarin de vrouw op een gemakkelijke manier, met lesstof in video’s, en waar nodig ook documenten, van mij en mijn collega’s, de kennis eigen kan maken.

8. Waar is straks het programma te vinden?

De informatie over het programma en de bestelpagina is te vinden op www.krachtigzwanger.nl

9. Welke laatste tip kun je meegeven aan zwangere vrouwen?

Weet dat jij met je mind en body alles aan je kindje en jezelf kan geven dat nodig is. Een ongemak is een liefdevol teken van je lijf dat er iets nodig is. Kom erachter wat datgene precies is en luister naar wat je lichaam je wilt vertellen. Dan kun jij ook die droomzwangerschap bereiken en je kindje zo gezond mogelijk laten ontwikkelen.

 

 

Interview: Jelena Kuiper

Disclaimer

Dit artikel dient als hulp bij het bewust worden van het eigen welzijn. Het is niet bruikbaar als vervanging van een eventuele medische behandeling. Neem altijd contact op met je huisarts als je klachten ervaart. Deze tekst is niet bedoeld als diagnose en/of het genezen, behandelen of voorkomen van ziektes en kwalen. Het gebruik van deze tekst is geheel op eigen risico. De auteur geeft geen garanties voor de juistheid of toepasselijkheid van de inhoud van deze tekst. Ook is de auteur niet aansprakelijk voor eventuele nadelige gevolgen die door het gebruik van dit artikel zijn ontstaan. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze tekst mag worden verveelvoudigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.