Eczeem bij kinderen

Bij kinderen zie je regelmatig eczeem. Wat kun je hieraan doen?

Eczeem bij kinderen

Blog Eczeem

In het vorige blog: Eczeem (klik hier om het te lezen) geef ik veel tips over onder andere voeding en huidverzorging. Deze tips gelden ook voor kinderen.

In dit blog lees je hoe kinderacupunctuur kan helpen bij het genezen van eczeem bij kinderen. Omdat Oosterse geneeskunde geen vervanging is van Westerse geneeskunde, raad ik je aan om bij klachten van je kind eerst samen naar de huisarts te gaan.

Shonishin

Bij baby’s en kinderen met eczeem werkt Japanse kinderacupunctuur: Shonishin heel goed. In Japan, rond 1700, is deze speciale techniek voor kinderen ontwikkeld.

Hierbij wordt niet met naalden gewerkt, maar met kleine instrumentjes waarmee zachtjes over de huid gestreken of getikt wordt. Kinderen vinden dit vaak erg prettig.

Omdat de energie (Qi) van kinderen nog heel snel beweegt en deze ook snel reageert, duren de behandelingen vaak kort. Een kleine prikkel is voldoende om een verandering op gang te brengen. Deze behandelvorm is zo zacht dat deze al bij pasgeboren baby’s gebruikt kan worden. Tot een leeftijd van 12 jaar wordt Shonishin ingezet, daarna kunnen kinderen vaak met acupunctuur voor volwassenen behandeld worden.

Klachten die behandeld kunnen worden zijn:

Hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn, oorontsteking.

Ervaring

Mijn eigen zoontje had als 1 jarige veel last van eczeem. Het werd steeds erger. Op een gegeven moment zaten zijn armpjes en beentjes helemaal onder de rode plekken die vreselijk jeukten. In overleg met de huisarts zijn we toen met hormoonzalf begonnen. Dat mochten we 2 weken gebruiken. Het eczeem nam gelukkig af, maar na deze 2 weken kwam het helaas net zo hard weer terug.

Omdat ik net de opleiding Shonishin had gedaan besloot ik daarmee te gaan werken. Ik behandelde mijn zoontje 1 x per week. In eerste instantie had ik daar geen resultaat mee. Dat verbaasde mij; deed ik iets verkeerd? Ik nam contact op met de docent die de opleiding gaf en zij raadde mij aan om 2x per week te gaan behandelen. En wat er toen gebeurde was ongelofelijk: binnen een periode van 5 weken nam het eczeem elke week af. En het mooie is: daarna is het nooit meer zo heftig teruggekomen!

Ik combineerde de twee wekelijkse Shonishin behandeling met het eten van pure voeding, de juiste huidverzorging en affirmaties. Zie daarvoor het eerdere blog over eczeem (klik hier).

Shonishin werkt goed omdat het de energie van het kind in balans brengt en het herstel van het kind stimuleert. Daarnaast vinden ze het vaak erg ontspannend!

Maak een afspraak bij mij, Jelena Kuiper van Acupunctuurpraktijk De Edelsteen, via Whats-app: 06-20.88.6334.

Of als je in de buurt van Almere woont bij Jeanette Waterval: www.oostersegeneeswijzen.org. 

Bronnen

Waterval, Jeanette (2018), Shonishin: Japanse kinderacupunctuur, Instituut voor Complementaire Zorg Opleidingen (ICZO).

Disclaimer

Dit artikel dient als hulp bij het bewust worden van het eigen welzijn. Het is niet bruikbaar als vervanging van een eventuele medische behandeling. Neem altijd contact op met je huisarts als je klachten ervaart. Deze tekst is niet bedoeld als diagnose en/of het genezen, behandelen of voorkomen van ziektes en kwalen. Het gebruik van deze tekst is geheel op eigen risico. De auteur geeft geen garanties voor de juistheid of toepasselijkheid van de inhoud van deze tekst. Ook is de auteur niet aansprakelijk voor eventuele nadelige gevolgen die door het gebruik van dit artikel zijn ontstaan. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze tekst mag worden verveelvoudigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.